Hoe je als ondernemer focus houdt op je business zonder jezelf voorbij te lopen door alle ‘marketing musts’

De zomervakantie is gestart. Een ideaal moment dus om even op adem te komen en na te denken wat je de tweede helft van het jaar nog gaat doen. In dit artikel vertel ik je hoe je met je geboortedatum jouw focuspunten helder krijgt. Want neen, je hoeft niet aan alle marketing musts mee te doen.

Misschien herken je dit wel: online workshops, webinars, gratis weggevers, Facebook, LinkedIn, Instagram, YouTube, live-groepen, opschalen, VA’s, een team die alles voor je doet, een boek lanceren, e-books publiceren, leren verkopen, challenges, je mailinglijst laten groeien, investeren in opleidingen: er zijn heel veel to do’s als het gaat om marketing.

Het lijkt wel alsof je als ondernemer 1001 dingen moet doen om naar de next level te groeien. Je kijkt om je heen en merkt dat ‘iedereen’ dit al doet – behalve jij. “Als je hier niet aan meedoet, laat je heel wat kansen liggen”, klinkt het dan.

Het overweldigt je. Je krijgt het gevoel dat je niet goed bezig bent omdat je dit allemaal nog niet doet. Met als gevolg dat je aan van alles en nog wat begint waardoor je je focus verliest en uiteindelijk geen resultaten krijgt.

Relax

Adem in en uit.

Er is een oplossing voor jou. Iets dat je hier en nu kan helpen om te bepalen waarop jij je het beste kan focussen om het maximum te halen uit je zaak.

Wist je dat je geboortedag je toont waarop je je het beste kan focussen om nog het maximum uit 2019 te halen? Wat past nu op dit moment het beste bij jou om te groeien naar de next level? Je geboortekaart vertelt het je.

Ontdek je focuspunten via je geboortekaart

Je geboortekaart is jouw persoonlijke blueprint die o.a. toont wie je bent, waar je goed in bent en waarop je je het beste kan focussen om met meer voldoening resultaten te behalen. Je kan deze hier berekenen. Vul er je geboortedatum in en kijk welk element bovenaan bij jouw geboortedag staat. Dat element heb je nodig.

Bazi-geboortekaart-voorbeeld

In het voorbeeld is het element Yang Metaal. Voor jou kan dit een ander element zijn. De uitkomst is altijd één van de tien onderstaande elementen (naar de andere elementen in je kaart kijk je niet).

 Bijhorende marketingacties voor:

  • Yang Metaal: Ken je je markt? Wie is je doelgroep? Waar liggen ze wakker van? Wat hebben ze nodig? Doe een marktonderzoek. Doe een poll op social media of vraag het aan je klanten. Is je doelgroep nog dezelfde als de afgelopen jaren? Zijn je diensten nog afgestemd op wat zij willen? Of is het tijd om deze aan te passen of om nieuwe diensten te creëren afgestemd op hun behoeftes? 2019 is ook het jaar om je te specialiseren in iets, om iets bij te leren. Welke skill kan jij nog verfijnen? Welke kennis kan je verfijnen om je klanten nog beter te kunnen helpen? Focus je hierop de komende maanden.
  • Yin Metaal: Je intuïtie is dit jaar een pak sterker dan andere jaren. Luister ernaar. Versterk het door bijvoorbeeld meer te mediteren, yoga te doen of meer de stilte op te gaan zoeken. Let wel op voor uitstelgedrag. Stel niet uit wat je vandaag kan doen. Wanneer je merkt dat je de neiging hebt om uit te stellen, zoek een mentor of een coach die je stimuleert om je doelen te behalen. Dit kunnen ook andere doelen zijn dan zakelijke doelen zoals bijvoorbeeld elke week tweemaal gaan sporten of gezonder eten.
  • Yang Water: Werk aan je discipline. Doe wat je zegt en houd dit vol. Systematiseer ook wat je kan systematiseren (zoals bijvoorbeeld je offertebeheer, automatiseer de inschrijvingen voor seminaries, maak templates voor verslagen, enz.…). Ga na welke taken je elke dag opnieuw dient te doen en bekijk hoe je dit meer kan systematiseren zodat er tijd en geld vrijkomt om andere dingen te doen.
  • Yin Water: Focus je in 2019 op één iets, op die ene dienst waarbij je anderen hun problemen oplost. Durf risico’s te nemen. Kom uit je comfortzone. Je kunt het. Geloof in jezelf.
  • Yang Hout: Je grootste groei in 2019 ligt niet in het behalen van meer omzet, maar in kosten beheren en cost-cutting. Neem hier even de tijd voor. Vraag aan je boekhouder een overzicht van al je kostenposten. Bekijk ze in detail en bekijk waar je kan besparen.
  • Yin Hout: Dit jaar kan je veel ideeën en opportuniteiten hebben voor jou om te groeien met je bedrijf. Grijp de opportuniteiten, werk je ideeën uit en werk ze ook af. 2019 is ook het jaar om je prijzen te verhogen. Je valkuil dit jaar is dat je veel opstart, maar weinig afwerkt. Wees hier alert voor en focus je op één idee dat je volledig afwerkt vooraleer je aan iets anders begint. Meet ook alles wat je doet, elke marketingactie, elke promotie.
  • Yang Vuur: Be on stage! Zorg ervoor dat anderen weten wat je doet. Doe spreekevents, geef workshops en seminaries. Werk aan je zichtbaarheid. Plan op zijn minst nog één event in de komende 6 maanden waarbij je spreekt over wat je doet. Let wel dat wat je vertelt, echt is. Walk your talk. Ga bijvoorbeeld niet spreken over hoe je beter kan ondernemen wanneer je succesvoller wil zijn, als je zelf nog deeltijds in loondienst werkt.
  • Yin Vuur: Dit jaar heb je een massa aan ideeën. Focus op één project of doel en werk het af voor het einde van het jaar. Vind iets nieuws uit. Werk een nieuw idee of nieuw product volledig uit. Denk out-of-the-box. Denk niet aan iets dat je enkel dit jaar kan verkopen, maar werk een idee uit dat je op langere termijn kan blijven verkopen. Denk op lange termijn, plan in wat je hiervoor moet doen en focus, focus, focus zodat je binnen enkele maanden een nieuw, afgewerkt product hebt.
  • Yang Aarde: Ga meer netwerken. Dit hoef je niet noodzakelijk te doen op officiële netwerkevents – zeker niet wanneer je hier een hekel aan hebt. Maar spreek je sociaal netwerk aan, je kennissenkring, je vrienden. Vertel hen wat je doet, met wat je bezig bent. Doe het eerder informeel – tussen pot en pint zeg maar. Sneller een idee of dienst lanceren is ook de boodschap. Sneller dan anders. Denk goed na over je idee, maar ga niet overdenken waardoor je uitstelt om te lanceren. Anders mis je de boot en is het jaar zo voorbij. Wat wil jij nog in het najaar lanceren? Plan al meteen een concrete datum in. Maak de datum nu ook al bekend en werk hier naartoe.
  • Yin Aarde: Verzorg niet enkel anderen, maar denk ook wat meer aan jezelf. Neem af en toe me-time om te voelen wat je echt wilt. Wat kan je doen om te groeien en vooruit te gaan de komende zes maanden? Heb je plannen om je team uit te breiden? Let er dan op dat je kandidaten selecteert op basis van competentie en contributie en niet enkel omdat het klikt.

Geeft het element en je geboortekaart  je nieuwe inzichten? Of bevestiging dat wat je doet klopt? Is dit verhelderend? Focus je op deze de komende maanden. En laat de andere punten voor later.

Timing is everything

Het werkt om je focus te leggen op één van de bovenstaande punten. Dit wil niet zeggen dat je al de rest niet moet of kan doen. De rest doe je langs de zijkant of laat je liggen tot een ander moment. Als het dit jaar voor jou geen ‘be on stage’ jaar is, kan je wel live workshops geven maar kan je merken dat je meer moeite moet doen om ze vol te krijgen of dat je er precies niet zoveel zin in hebt.

Hoe gebruik je de inzichten van je geboortekaart?

Zie je geboortekaart als een ankerpunt. Zo gebruik ik het ook. Het is iets waarnaar ik teruggrijp wanneer ik me overweldigd voel door alle to do’s of even niet meer weet wat eerst te doen. Al jaren pas ik dit systeem toe met succes.

Mijn geboortekaart toont me bijvoorbeeld dat ik me dit jaar het beste kan focussen op meer werken achter de schermen en dingen creëren voor langere termijn (en niet holderdebolder terug een nieuwe workshop in elkaar boksen die ik snel één keer kan geven. Voor mij is het beter iets te ontwikkelen dat ik kan herhalen en kan systematiseren naar de toekomst toe).

Ook leert mijn geboortekaart me dat ik dit jaar gemakkelijker online kan werken i.p.v. live (mijn eerste online groepsworkshop loopt momenteel, mijn eerste webinars zijn een feit en ik ontmoet mijn klanten vaak in mijn online meeting-room voor besprekingen i.p.v. bij hen op kantoor of thuis).

Dit brengt me niet meteen veel meer omzet op, maar het past wel beter bij mijn eigen flow van dit jaar. Het geeft me meer voldoening. Het brengt me meer rust en focus. Ik voel dat ik groei, dat wat ik nu doe me zal opbrengen naar de toekomst toe.

Wat is voor jou op dit moment het beste wat je kan doen?

Waarop kan jij je het beste focussen om het maximum uit jouw inspanningen het komende half jaar nog te halen? Noteer nu het eerste wat in je opkomt. Ga hiermee alvast aan de slag.

Wil je weten waarop je je kan focussen – niet  alleen de laatste zes maanden van 2019 – maar ook de volgende jaren om voorbereid met meer rust te ondernemen? Dan ben je de geknipte vrouw om mee te gaan op de Wellmeing Business Retreat.

Nieuw: de Wellmeing Business Retreat voor vrouwelijke ondernemers

Tijdens de Wellmeing Business Retreat werk je vier dagen aan je bedrijf samen met 8 andere gelijkgestemde vrouwelijke ondernemers.

De helft van het retreat bestaat uit drie workshops die jou en je bedrijf nog krachtiger maken, coachingsessies met mij, tijd om te sparren met andere onderneemsters, ideeën uit te werken en feedback op je uitgewerkte ideeën.

Ik geloof in de kracht van het niets doen en ontspannen om van daaruit terug energie en inspiratie te halen om er weer tegenaan te gaan. Goede ideeën ontstaan niet achter je computer, maar net wanneer je niets doet. Daarom bestaat de andere helft van dit retreat uit ontspannen, lekker eten, yoga, sauna, zwemmen, wandelen of gewoon niets doen als je daar zin in hebt.

Na dit retreat ga jij opgeladen, met nieuwe kennis en inspiratie, (verder) uitgewerkte ideeën én een heldere focus voor de komende jaren weer naar huis.

Schrijf je je tijdig in, dan krijg je er als bonus een gratis online BaZi-Business coaching sessie van een uur bij (twv 297€) waarbij we jouw natuurtalenten en jouw grootste groeipotentieel in kaart brengen. Alsook de valkuilen die je groei belemmeren. Eens je weet wie je bent, wat jou voedt en weet waarop je je kan focussen, kan je concrete stappen ondernemen om te groeien op alle vlak. Hierdoor wordt je niet enkel succesvoller in wat je doet, maar vooral ook gelukkiger en meer voldaan.

Zet nu de stap naar meer rust en overzicht in je business. Klik op de onderstaande knop om je in te schrijven voor de Well-Meing Business Retreat.

© Copyright Flowtastic by An Sterken |Feng Shui and More