Ritueel voor een nieuwe start en meer helderheid in 2020

Voor we het goed en wel beseffen, zit het jaar er op. Het jaar is weeral omgevlogen. Een nieuw jaar staat voor de deur. In onze overdrukke maatschappij vergeten we soms om even bewust stil te staan bij het afgelopen jaar, bij wat is geweest. Wereldwijd vieren we wel Nieuwjaar, maar een ritueel om het jaar bewust af te sluiten is in het westen niet echt de gewoonte.

In het Oosten daarentegen zijn rituelen een dagdagelijkse bezigheid (denk maar aan het maken van offertjes in landen zoals Bali en Sri Lanka, aan het eren van de Goden, aan het bidden bij hun huisaltaar). Specifieke rituelen en ceremoniën worden dan weer gedaan op speciale dagen.

Hou je van rituelen? Vind je het leuk om op een bewuste manier afscheid te nemen van 2019 en bewust je intentie(s) voor 2020 neer te zetten? En om de energie van 2020 al te activeren in je huis? Dan heb ik een leuk ritueel voor je. Wanneer en hoe je het ritueel het beste kan doen, ontdek je in deze blog.

Wanneer kan je dit ritueel het beste doen?

26 december is een ideale dag voor dit ritueel. Waarom op 26 december 2019?

 • Op deze dag is er een zonne-eclipse. Op eclipse-dagen is de energie ‘leeg’, heel Yin dus en dus ideaal om het eerder rustig aan te doen, om te ‘Yinnen’.  Je neemt ook beter geen belangrijke beslissingen op een eclipse-dag;
 • Naast de eclipse, is 26 december ook een Ten Spiritual Day. Ten Spiritual Days zijn dagen waarop de energie intenser is voor spirituele activiteiten zoals meditatie, reflectie, yoga en het bezoeken van Heilige plaatsen;
 • De 26ste is ook een dag met Yin Vuur. Vuurdagen zijn sowieso ideaal om spirituele activiteiten te doen;
 • En het is nieuwe maan, wat een ideaal moment is om nieuwe zaadjes te planten en je intenties neer te zetten.

De combinatie van deze vier energieën samen op één dag, maakt van 26 december 2019 een bijzonder krachtige energetische dag om te reflecteren over wat is geweest, te mediteren, helderheid te krijgen op bepaalde vragen en om bewust een intentie neer te zetten voor het komende jaar.

Het ritueel

 • Voorbereiding

  Zet een kaars of meerdere kaarsen in het westen van je woning of appartement. Het liefst in het midden van het westen als dit kan. De kleur en de grootte van de kaars(en) speelt geen rol. Steek de kaars(en) nog niet aan. Leg wel een aansteker of lucifers binnen handbereik.

  Hoe weet je waar het westen in je woning ligt? Je neemt een eenvoudig kompas of het kompas op je smartphone. Je gaat in het midden van je huis of appartement staan en kijkt waar het midden van het westen ligt. Dit is tussen 262,6° en 277,5°. Kijk even welke plek dit is in je huis. Kan je geen kaars zetten in de west-2-sector? Zet dan een kaars ergens anders in het westen (maar wel in het westen!). Ligt het westen bij jou niet in een leefruimte, maar bijvoorbeeld in de dressing, badkamer, berging of de garage? Plaats dan ook een kaars in deze ruimte.

  Plaats de kaars eventueel in een windlicht om het veilig te houden. De kaars kan je na het ritueel laten staan of wegnemen. De kaars moet na het ritueel dus niet blijven staan of branden.

 • Reflectie-moment

  Neem vervolgens even tijd voor jezelf. Ga ergens zitten waar je je comfortabel voelt. Sluit je ogen en leg je beide handen op je buik net onder je navel. Adem een paar keer goed diep in en uit en voel hoe je buik onder je handen op en neer gaat.

  Denk dan even terug aan 2019: hoe was 2019 voor jou? Wat waren mooie momenten het afgelopen jaar? Waarvan heb je genoten? Wat was goed? Wat kon beter? Waarvoor ben je dankbaar? Overloop gans 2019. Neem hiervoor je tijd. Er is geen haast bij.

  Wanneer je hiermee klaar bent, sluit dit moment af door (luidop of in jezelf) te zeggen: ‘Dankjewel 2019 voor alles wat je bracht’.

 • Je intentie neerzetten

  Draai je dan 180° om en kijk naar de tegenovergestelde richting. Voor je ligt 2020. Hoe wil je dat 2020 eruit ziet? Waarnaar verlang je? Visualiseer het, voel het. Wat wil je opgelost zien in 2020? Op welke vlakken wil je meer flow in 2020? Welke intentie(s) wil je neerzetten voor 2020? Probeer dit te voelen, te zien, te visualiseren. Of schrijf het op als dit beter werkt voor jou.

  Doe dit zolang totdat je het echt voelt en hou het gevoel bewust even vast.

 • Kaarsen

  Ga dan naar het westen van je huis waar je de kaars(en) hebt neergezet. Steek de kaars(en) aan met het gevoel dat je net had. Steek het gevoel als het ware in de kaars.

  Blijf even bij dit gevoel. Geniet van de vlammetjes, van de warmte, de gloed en het gevoel dat je hebt.

  Je kan de kaars(en) zo lang laten branden als je wil. Houd het wel veilig. De kaarsen hoeven niet urenlang te branden om effect te hebben. Je mag ze dus uitblazen wanneer je de ruimte verlaat.

Het beste tijdstip om dit ritueel te doen, is op 26 december tussen 17u30 en 18u30. Op dit uur is de energie het sterkste van gans de dag.

Wat als je niet thuis bent op 26 december? Doe dan enkel het ritueel met de visualisatie en de intentie op 26 december.

Wat als je wel thuis bent op 26 december, maar je kan het ritueel niet doen tussen 17u30 en 18u30? Doe het ritueel dan toch op 26 december, maar op een moment dat beter voor jou uitkomt. De energie op andere uren is iets minder sterk dan tussen 17u30 en 18u30, maar nog steeds goed.

Waarom in het westen?

Rond de jaarwisseling verandert de energie elk jaar in de huizen. Misschien voel je dit zelf wel? Misschien heb je de afgelopen weken meer de behoefte om je huis te veranderen, om de meubelen te verschuiven of je decoratie aan te passen? Of misschien zit je ‘plots’ liever in een ruimte waar je het afgelopen jaar minder kwam.

Elk jaar kan je dan ook nagaan welke ruimtes je meer voeden dan anders en welke ruimtes je doelen helpen ondersteunen. Zo is het westen één van de beste sectoren in je huis in 2020. Het gebruik van het westen brengt je meer helderheid en zichtbaarheid in 2020. Voorwaarde is wel dat je fysiek aanwezig bent in het westen. Dan pas heeft de energie invloed op je. Slapen, werken of veel tijd doorbrengen in het westen is dus goed als je meer helderheid en zichtbaarheid wil in 2020. Zo kan je elke ruimte in je woning bewust benutten om bepaalde doelen te ondersteunen (alles hierover leer je in de online cursus ‘Haal zelf het maximum uit 2020 met Feng Shui en BaZi’).

Je kan deze energie in het westen ook ‘activeren’ of sterker maken door er een kaars te laten branden op bepaalde tijdstippen.

(Ps: Heb je al kennis van Feng Shui en de Vijf Elementen? Dan denk je nu misschien dat vuur niet goed is in het westen. Dat klopt. Maar dit geldt enkel als er in het westen ‘groot vuur’ is zoals een openhaard die dagelijks brandt of een gasvuur waar je dagelijks op kookt. Een kaars enkele uren laten branden in het westen heeft – zoals je zelf wel kan bedenken – niet hetzelfde effect als een ‘groot vuur’ en kan dus absoluut geen kwaad).

Kan je dit ritueel ook op een later tijdstip nog doen?

Ja hoor. Als je behoefte hebt aan meer helderheid en zichtbaarheid in 2020, dan kan je dit ritueel zoveel als je wil herhalen op elke ‘Vuur Haandag’ die ook een ‘Ten Spiritual Day’ is in 2020. Tijdens je reflectiemoment of meditatie kan je je even afstemmen op het onderwerp waarin je meer helderheid wil of de vraag stellen wat je kan doen om meer zichtbaar te zijn. Op die dagen is het beste tijdstip ook telkens tussen 17u30 en 18u30 (de Haandagen, Ten Spiritual Days en Yin Vuur dagen vind je in Your Lucky Calendar 2020  – je hoeft hierbij geen rekening te houden met de Dong Gong Rating, de 12 Officers, de Personal, Month en Year Breaker Days. Weet je niet wat dit allemaal betekent? Geen nood: je leert dit in de online workshop die je gratis krijgt bij Your Lucky Calendar).

Ik wens je alvast veel helderheid en zichtbaarheid toe in 2020. Geniet van het ritueel.

An

© Copyright Flowtastic by An Sterken | Feng Shui and More