Waarom beeldjes en amuletten niet helpen in Feng Shui

Onlangs hoorde ik iemand zeggen dat ze hoefijzers in het westen moest hangen en in de inkom een potje geld moest plaatsen om zo weelde te stimuleren. Ze vroeg me of dit klopte. Wel, als je me een beetje kent dan weet je dat ik normaal gezien redelijk spontaan reageer. Maar bij het horen van zo’n vraag krijg ik een instant bevriesactie. Werkelijk? Kreeg je dit Feng Shui advies? Ook bij haar kreeg ik de eerste minuut geen woord meer uit mijn mond. Ik vroeg haar of ze er op vooruit gegaan was op financieel vlak sinds dat geldpotje in de inkom. Haar antwoord was neen.

Geldkikkers

Ik krijg er de kriebels van om nog steeds te zien dat mensen advies krijgen over het plaatsen van geldkikkers, het hangen van belletjes aan de deur en het gebruiken van rode portefeuilles omdat dit hen meer geluk zou brengen en dat dit goede feng shui zou zijn!

Toegegeven, toen ik in 2004 startte met mijn studies Feng Shui, begon ik ook met deze ‘New Age’ versie van Feng Shui . Omdat ik van niets beters wist. Omdat mijn toenmalige Feng Shui ‘meester’ me vertelde dat dit Feng Shui was.

Chinees Restaurant

Ik paste toe wat me aangeleerd werd want ik wou meer balans in mijn leven en meer flow op alle vlak. Dus maakte ik een weeldevaas wat me weelde zou geven. Ik schafte een boot aan die ik vol met goudklompjes, muntstukjes en mini-kristallen versierde om nog meer weelde aan te trekken. Een (lelijke) geldkikker kreeg een plek in mijn inkom. Deze zou automatisch geld genereren. Een Wu Lu kwam naast mijn bed te staan om mijn gezondheid te verbeteren. Zes muntjes aan een rood koortje kleefden aan de binnenkant van mijn bankboekje, zes anderen lagen onder mijn voetmat. Twee rozenkwartsen in hartjesvorm lagen in mijn relatiehoek en werden vergezeld door twee mandarijneendjes om zo meer relatiegeluk aan te trekken. De drie Goden Fu Lu Shau kregen ook een plekje en zouden me meer geluk en weelde brengen. Ik wachte vol spanning af.

En toen gebeurde er… niets. Het enige wat wel een zekerheid was, was dat mijn minimalistisch appartement eruit zag als een Chinees restaurant. Dat ik meer moest gaan afstoffen was ook een feit! Mijn appartement was niet meer ‘ik’, het was niet meer mijn stijl. En als hoog sensitief persoon stoorde ik me aan deze extra visuele – en bovendien lelijke – prikkels. Ik kwam er niet meer tot rust.

Klassieke Feng Shui

Het was een hele opluchting toen mijn volgende feng shui meester me zei dat deze beeldjes gelijk de vuilbak in konden. Hij leerde me wat klassieke Feng Shui was. Hij leerde me Chi-flow te herkennen en te creëren, leerde me het ‘landschap’ te lezen en alle omgevingsfactoren rondom mijn appartement te bestuderen (zoals straten, water, andere gebouwen, lantaarnpalen, etc) en het effect hiervan op mijn leven. Ik leerde analyseren waarin mijn appartement me ondersteunde en op welke vlakken niet. Ik leerde waarom sommige huizen je gelukkig maken en waarom anderen niet. Hij had het over feng shui formules en leerde me Chinese karakters en de Luo Pan (Chinees kompas) lezen – een essentiële tool wanneer je professioneel feng shui advies wil geven. Mijn verdere studies in Maleisië, China, Taiwan, Hongkong en India leerden me nog meer van dit.

Meer flow in mijn leven.

Er kwam meer flow in mijn leven bij het begrijpen en het toepassen van deze kennis. Ik voelde me beter in mijn vel, mijn slaap verbeterde en ik kreeg meer energie. Ik begreep beter waarom bepaalde zaken al dan niet gebeurden in mijn leven en werd me bewuster van wat er was. De richting dat ik uit wilde gaan, werd duidelijker. De juiste leraars en mentors kwamen op mijn pad alsook meer klanten. Kortom, er kwam flow in mijn leven. En dit zonder geldpotjes en geldkikkers in mijn woning!

Begrijp de invloed van je omgeving op jou

Net hierover gaat klassieke, authentieke Feng Shui: je omgeving en de invloed hiervan op jou beter begrijpen. Plus het creëren van chi-flow in en rondom je woning, zodat er meer flow in je leven komt. In geen enkele klassieke Feng Shui tekst die ik bestudeerde, las ik over het plaatsen van beeldjes en gelukssymbolen…

Logisch verstand

En denk nu zelf even na: brengt het plaatsen van een weeldevaas meer chi-flow in je huis? Neen. Integendeel. Geen chi-flow in je huis is geen flow in je leven. Zo eenvoudig is het. En hierover gaat klassieke Feng Shui. Nu zeg ik niet dat je geen weeldevazen mag plaatsen in je huis. Wanneer dit voor jou goed aanvoelt, doe dit gerust. Maar noem dit geen Feng Shui. Ik krijg er de bubbels van. Echt.

Heb jij zin om klassieke Feng Shui zelf toe te passen in je huis zonder dat je huis er uit gaat zien als een Chinees restaurant? Ben je benieuwd welke invloed jouw huis heeft op je leven?

Mijn visie is dat iedereen feng shui zelf zou moeten kennen om hun eigen levenskwaliteit te verhogen. Net daarom organiseer ik verschillende cursussen en workshops. Zo kan je het zelf leren en voor de rest van je leven zelf toepassen voor jezelf. Neem hier een kijkje op het workshopoverzicht.

© Copyright Flowtastic by An Sterken | Feng Shui and More