fbpx

Balans creëren bij anderen kan ik zeer goed. In mijn eigen leven is het echter vaak chaos.

Je herkent dit wellicht wel: dat wat je doet voor je klanten vaak nog een werkpunt of valkuil is voor jezelf. Bij mij is dat niet anders.
Balans creëren bij anderen kan ik zeer goed. In mijn eigen leven is het vaak chaotisch druk of dat was het althans tot die ene nacht dat ik flauwviel.​​​​​​​​
Hoe mijn hersenbloeding hier verandering in brengt, lees je in deze blog.
​​​​​​​​

‘Ik voel echt het verschil sinds je hier geweest bent’, hoor ik klanten vaak zeggen na een Feng Shui consultatie. Ze ervaren een balans, een rust, een harmonie die ze al lang kwijt waren.

‘Goh, denk ik dan, was het bij mij ook maar vaker zo’. Ik kom dan wel tot rust bij mij thuis, maar mijn leven als single ondernemer is soms chaotisch druk. Vaak kom ik tijd te kort. Ik probeer dan wel vaak te lummelen en Yinne momenten in te lassen, doe yoga en meditatie, verminderde al het aantal afspraken per maand, heb een team, werk niet wanneer ik ongesteld ben en werk op energetisch goede dagen.

Maar mijn hoofd staat niet stil.

Tot die nacht dat ik flauwviel en ik met een harde klap met mijn hoofd tegen de hoek van de kast viel.
Buiten bewustzijn was ik. ‘Mevrouw, je hebt een ‘gabbe’ en een hersenschudding. Een week platte rust en stilte zijn nu essentieel voor je’ zei de dokter.

Die week werd drie maanden. Het bleek om een hersenbloeding te gaan. Heftige hoofdpijn, oorsuizingen, draaiingen en vlekken op mijn ogen waren dagelijkse kost. Weken aan een stuk lag ik 24u op 24u plat. Mijn korte termijn geheugen was volledig weg. Ik kon niets meer onthouden. Schermen, tv, muziek, geluid, een boek lezen waren een no go. Het enige wat ik kon doen was rusten, slapen, mediteren en luisteren naar de stilte.

En weet je wat? Ik vond het zalig.
Zalig om die rust en stilte te ervaren.
Zalig was het om niet te kunnen vluchten in prikkels, in to do’s en in social media.
Zalig was het om niets te kunnen doen.
Zalig dat ik geen enkele gedachte meer kon vasthouden.
Zalig om niet meer te weten wat ik de dag voordien had gedaan. Of wie er op bezoek was geweest. Laat staan dat ik nog wist waarover we gepraat hadden.

‘Leven in het nu’. Dit snap ik nu volledig. Ik moest hier niet eens iets voor doen om echt in het nu te zijn en volledige overgave te voelen. Overgave aan het niets kunnen doen. Aan het niets mogen doen. ‘Want de dokter had gezegd dat ik niet mocht werken’. Het lukte me ook eenvoudigweg niet om te werken. Ik voelde een rust die ik nog maar zelden ervaarde. Of misschien zelfs nog nooit eerder ervaarde…

Het herstel ging zeer traag. De dokter verlengde telkens mijn werkonbekwaamheid. En ik was telkens opgelucht. ‘Oef, ik hoef nog niet terug naar mijn drukke leven. Ik hoef nog even niets te doen.’ Een teken aan de wand dus.

Mijn geheugen werkte niet meer. Wat wel sterk werkte, was mijn gevoel. Ik voelde duidelijk wat ik niet meer wou: dat drukke leven, rennen van de ene klant naar de andere klant, een agenda die maanden op voorhand volboekt was, een mailbox die nooit leeg was, altijd wel een idee dat nog uitgewerkt kon worden, of een aangekochte online cursus die ik nog moest volgen.

Geen enkele zin had ik nog om terug te keren naar mijn oude, drukke leven. Ik voelde me vrijer dan ooit. Ik was veel meer aanwezig in het nu en voelde een echte verbondenheid met alles en iedereen om me heen.

Uit mijn hoofd, in mijn lijf. Het deed me deugd. Mijn intuïtie en fijngevoeligheid werden haarscherp. Stress had ik niet meer, ik sliep als een roos en genoot van het leven – ook al waren mijn activiteiten zeer beperkt. Dit gevoel wou ik behouden.

Het bizarre was dat ik geen schrik had voor de fysieke gevolgen op lange termijn. Aan mijn ouders zei ik steevast ‘Het komt wel goed met me. Ik hou hier niets aan over. Ik kan niet uitleggen waarom, maar diep vanbinnen weet ik dat het wel goed komt’. Ook voelde ik dat wat me overkwam, een diepere reden had. Of noem het maar een wake-up call. Iets dat mijn leven zou veranderen. (Ik besef wel dat ik enorm geluk heb gehad en ben ontzettend blij dat ik er op lange termijn niets aan ga overhouden).

Vastberaden besloot ik dat ik mijn leven anders zou gaan inrichten. ‘Succes’, what’s in a name. Voor mij hoeft het succes dat ik kende en de bijhorende drukte en stress niet meer.

Ik wil meer genieten van het leven, niet enkel op vakantie, maar ook elke andere dag. Vaker die staat van zijn ervaren die ik had tijdens mijn hersenbloeding. Echte verbinding voelen met de mensen om me heen. Momenten hebben waarop ik niet hoef te denken aan de volgende workshop die ik wil geven, aan content maken voor social media of aan de consultaties die ik steeds wil verbeteren. Toch was ik ergens bang. Bang dat het niet mogelijk was.

Ondertussen ben ik al voor een groot stuk hersteld. En weet je wat? Mijn leven is terug even druk als voorheen. Ik ben helemaal hervallen in mijn oude patroon. Mijn lichaam protesteert, mijn maag zit gespannen, mijn nachten zijn rustelozer, quality time is er weinig.

Ik vind het best wel spannend om dit te delen met je. Wetende dat er heel wat oordelen kunnen komen of achterklap. Wetende dat ik heel wat ongevraagd advies kan krijgen van hoe ik het anders kan doen en wat de ‘spirituele’ reden hiervan is (I’m aware of it. This is my inner process. Dankjewel om dit te respecteren 😉 ).

Als ‘expert’ in balans creëren, zie je dat ik ook nog een stuk te leren heb. Je kan dan wel een huis hebben die rustgevend is, werken op je flowdagen en doen wat je voldoening geeft.

Toch gebeuren er zaken in je leven waar je geen controle op hebt en die je uit je balans halen. Net zoals vorig jaar.

Een immens diep liefdesverdriet gevolgd door een shockerend nieuws uit mijn familie maakten het voor mij allemaal even teveel. Gooi daar dan nog een diep gebakken patroon bij van werken, werken, werken dat ik met de paplepel meekreeg en dan val je wel eens om. Letterlijk dan in mijn geval.

Dit klop je er niet in een paar maanden uit. Wel geloof ik in heling en verandering op langere termijn, al is het maar met baby-steps en met vallen en opstaan. En met zachtheid voor jezelf wanneer je even hervalt. Het is dan ook mijn thema van 2022: ik heb een clash in mijn geboortekaart wat staat voor verandering op werkvlak en diepgewortelde patronen loslaten (I’m working on it).

Een grote verandering hangt hier wel degelijk in de lucht. Mijn bureau kreeg net een grote opruimbeurt, wat op zich al rust en meer lichtheid geeft.

Achter de schermen zijn we bezig met alles te hervormen en te herbekijken hoe het makkelijker, eenvoudiger kan.

  • De diensten die ik aanbied worden overzichtelijker en eenvoudiger.
  • Sommigen gaan eruit.
  • Sommigen worden in een nieuw jasje gestoken.
  • Nieuwe workshops zal ik in het moment creëren en wil ik dan ook kort erna geven wanneer ik volledig in de vibe zit.
  • Mijn planning wordt een vier-uren werkdag. De rest van de dag volg ik mijn flow.
  • ‘Neen’ zeggen wordt mijn mantra.

Less is more denk ik dan.

Heb ik dan geen schrik dat ik minder ga verdienen? Of dat ik hierdoor klanten ga verliezen? Oh jawel. I’m only human. Maar de oude manier hoeft niet meer voor mij. Ik vertrouw er dan ook op dat de klanten die resoneren met de ‘new me’ zullen blijven. En ik hen hiermee ook weer zal inspireren.

De komende tijd zal je hier dus af en toe iets zien verschijnen van wat er nog verandert. Niet dat ik niet meer ga werken of niets meer zal doen, maar wel anders. Alles in het teken van minder chaos en meer rust. Om vanuit die energie mooie, nieuwe dingen neer te zetten. Ik kijk er alvast naar uit.

An x