fbpx

Soms heb je zo van die momenten waarop het allemaal teveel wordt.

Je weet niet meer wat eerst te doen. Je bent het overzicht kwijt. Elke inkomende mail of vraag ergert je. Je dagelijks werk en huishouden heb je niet meer onder controle. Je hebt het gevoel dat je constant achter loopt. En je home-office of je ganse huis ziet eruit als een puinhoop.

Op die momenten heb je zin om het allemaal op te geven. Je lontje is korter, je slaapkwaliteit minder, je komt moeilijker tot rust. Het huilen staat je nader dan het lachen. Wanneer iemand je iets vraagt, wil je luidkeels schreeuwen: ‘Laat me met rust! Dit kan er echt niet bij! Ik kan niet meer!’.

Herken je dit?

Overwhelm noemen ze dat

Je bent moe, op, misschien sta je zelfs op het randje van uitputting of een burn-out.

Zelf heb ik ook wel vaak zo’n periode (zoals elke ondernemer wel eens heeft). Zeker na een periode van ‘output’. Output is een periode waarin je alleen maar geeft, geeft, geeft, uitvoert, constant ‘aan’ staat, heel actief bent en te weinig rust neemt. 

Sommige mensen zijn hier meer gevoelig aan (maar da’s voor een andere blog).

Wat kan je hierbij helpen?
Hieronder deel ik graag negen tips die mij helpen. Misschien jou ook.

1. Maak een lijst met energiegevers en energiewreters

Neem een blad papier. Maak twee kolommen. Dagelijks schrijf je in de ene kolom wat je energie geeft, in de andere kolom schrijf je wat je energie kost (zowel op privé- als op werkvlak). Doe dit een week aan een stuk. Wat er bij de energiewreters staat, doe je simpelweg niet meer. Neen hiertegen zeggen, is hier dus de oplossing.

opruimen home-office An Sterken

2. Ruim je home-office op

We weten dit allemaal: opruimen geeft rust in je hoofd. Door op te ruimen ben je bezig met je handen waardoor je minder in je hoofd gaat zitten. Ligt je home-office er rommelig bij? Begin dan met op te ruimen. In een rommelige werkplek is het moeilijker op je te focussen, prioriteiten te stellen en af te werken. Het leuke aan opruimen is, dat je ook het eindresultaat ziet, wat je een goed gevoel geeft.

Geen tijd om op te ruimen? Maak hier dan toch een prioriteit van ;-). In een uur tijd krijg je veel gedaan. Een opgeruimde werkplek geeft een gevoel van orde, overzicht en geeft focus. En dit was toch wat je nodig had hé?

3. Ruim je digitale kantoor op

Leeg je mailbox, je bureaublad, je digitale mapjes, online systemen,….

Digitaal opruimen geeft rust en terug een gevoel van grip op je business.

4. Herbekijk je agenda

Krijg je een verstikkend gevoel bij het zien van het aantal afspraken die gepland staan? Bekijk dan of je afspraken kan verschuiven. Jawel, dit betekent dat je sommige mensen zal teleurstellen. Maar het is beter om even aan jezelf te denken vooraleer je er helemaal onderuit gaat, niet? Enne, als een klant dit niet begrijpt, zet die dan op de lijst met energiewreters ;-). Bekijk ook of je bepaalde taken kan automatiseren of uitbesteden of loslaten.

5. Feng Shui your home

Dit hoeft geen betoog: in een huis die ‘Feng Shui proof’ is, laadt je makkelijker op en kom je makkelijker tot rust. Je weet welke plekjes je energie geven, waar je meer focus ervaart en waar je meer tot rust komt. Het bewust gebruiken van deze plekken, helpt je bij overwhelm. (Benieuwd wat die plekken zijn bij jou thuis? Plan dan een Feng Shui consultatie in of leer het zelf in het Balance & Boost traject).

6. Deconnect to reconnect

Neem even afstand van alles. Neem tijd voor jezelf. Doe een digitale detox. Ga de natuur in, doe een ontspannende activiteit of zoek een rustig plekje thuis waar je je kan terugtrekken zodat je terug bij jezelf komt en kan voelen wat je nog wil en wat niet meer. Journalen helpt hier ook bij.

Als je nu denkt dat je hier geen tijd voor hebt omdat je het al zo druk hebt: think again. Komt het echt aan op die paar uren of dagen dat je voor jezelf kiest? Het is beter om even te deconnecten om er nadien terug te staan i.p.v. helemaal out te zijn. Denk aan jezelf.

Deconnect An Sterken

7. Luister naar je lichaam

Een klassieker, maar hoe vaak doe je dit echt? Dus wanneer je moe bent, neem een pauze. Behoefte aan een power-nap? Doe dit dan. Je lichaam zal je dankbaar zijn. Nadien kan je met hernieuwde energie er beter tegenaan.

8. Focus op money-making tasks

Een heel goede vraag om te stellen wanneer je ergens aan werkt, is: ‘Is dit een activiteit die inkomsten genereert?’ Als het niet direct verband houdt met het binnenhalen van meer inkomsten op korte of langere termijn, dan kan je het waarschijnlijk loslaten.

Energetisch plannen An Sterken

9. Ga energetisch plannen

Plannen geeft rust. Plannen volgens jouw geboorte-energie nog meer. Bekijk a.d.h.v. je geboortekaart welke maanden er goed zijn om extra in te zetten op sales en marketing, om te lanceren, nieuwe dingen te creëren of om het net wat rustiger aan te doen, meer achter de schermen te werken, orde te scheppen of op vakantie te gaan.

Plan zo je plannen en doelen per maand in. Zodat wat je plant, klopt met jouw energie en dus makkelijker gaat. Zo behoud je ook makkelijker jouw energieniveau en je work-life balance.

Wil je graag energetisch plannen? Dan is de workshop Flowtastic Business voor jou. Alle info over deze workshop vind je hier.

If you change nothing, nothing will change

Blijf dus niet bij de pakken zitten. Blijf niet doordoen ‘omdat het moet’ of omdat je denkt dat het moet. Maar onderneem actie zodat je er niet helemaal onderuit gaat.

Kom je er niet alleen uit? Zoek dan hulp. Ga naar je huisarts, zoek een coach of een psycholoog die je kan helpen en ondersteunen.

Ik wens je alvast een Flowtastic balance toe.

An x

© Copyright Flowtastic by An Sterken | Feng Shui and More