fbpx

Wist je dat kleuren eigenlijk weinig te maken hebben met klassieke Feng Shui? In de originele klassieke Feng Shui teksten lees je nergens iets over kleurgebruik. Want het belangrijkste in klassieke Feng Shui gaat over Chi-flow creëren in & rond de woning.

Een goede Chi-flow brengt meer flow en vooruitgang in je leven. Een kleur aan de muur zal niet zorgen voor een goede Chi-flow. Klinkt logisch toch?

Maar betekent dit dat kleuren geen rol spelen in je woning? Absoluut niet.

Je komt sneller tot rust

Kleur heeft niet alleen invloed op hoe je je voelt, maar ook op de sfeer en harmonie in een ruimte.

Het juiste kleurenpalet doet de ruimte kloppen. Je komt er zo sneller tot rust en ontspanning. Zeker wanneer je hoogsensitief bent. In een harmonieuze ruimte zijn er minder prikkels, waardoor je zenuwstelsel sneller tot rust komt.

Hoe worden kleuren bepaald met Feng Shui?

Door de energiekaart van je woning en andere factoren te analyseren, kunnen we bepalen welke van de Vijf Elementen nodig zijn om elke ruimte in balans te brengen.

De Vijf Elementen – Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water – kan je gebruiken door de kleuren, de vorm of het materiaal te gebruiken die overeenstemt met het element zelf. Zo kan je op een creatieve manier je woning inrichten met Feng Shui terwijl je toch je eigen smaak en stijl behoudt, los van trends en tendenzen.

(Het berekenen van de kleurenpaletten is wat complex en vereist kennis van de Flying Stars en de cyclussen van de Vijf Elementen. Je leert dit in de professionele Feng Shui coach opleiding of je kan een Feng Shui kleurenplan als VIP-optie bijboeken bij het DIY Balance & Boost traject).

Met deze vijf tips kan je alvast zelf aan de slag:

1. Zorg voor balans tussen Yin en Yang

Yin en Yang zijn fundamentele concepten in Feng Shui. Een mooi evenwicht tussen Yinne en Yange kleuren en elementen is belangrijk om balans te voelen in je ruimtes.

Een overdaad aan wit kan te Yang zijn, waardoor je er minder lang in een ruimte kan blijven en je er meer gestrest kan voelen. Voeg daarom accenten toe met planten, natuurlijke elementen en een accentkleur om balans te creëren.

Een ruimte volledig in Aardetinten kan nogal saai overkomen. Je mist er ‘spanning’, waardoor je er sneller moe wordt. Prima dus voor een relaxruimte, maar niet voor een home-office. In Feng Shui gaan we altijd voor een combinatie van twee à drie kleurenpaletten (vb Aarde-palet in combinatie met Metaalpalet).

2. Houd rekening met de lichtinval

Een gebalanceerde ruimte is niet te donker en niet te licht. De hoeveelheid natuurlijk lichtinval speelt hierbij een grote rol. Donkere kleuren passen beter bij veel lichtinval, terwijl lichtere tinten geschikter zijn voor ruimtes met minder licht. In een avondsalon kan je uiteraard opteren voor donkerdere kleuren.

3. Lichte kleuren in de inkom

De inkom is de mond van het huis. Hier verzamelt de Chi-flow zich die van buiten naar binnen komt. Donkere kleuren kunnen de energie eerder naar beneden trekken. Niet zo goed dus voor de inkom. Ga dus beter voor een lichte kleur in de inkom.

4. Wat met kleine ruimtes en schuine wanden?

In kleinere ruimtes met weinig daglicht en ruimtes met schuine wanden oogt de ruimte niet alleen donkerder, maar de energie stagneert er ook sneller. Rommelhoekjes zijn typisch in zo’n kamer. In deze ruimtes gebruik je dus beter lichtere kleuren. Zeker onder schuine wanden.

5. Yinne kleuren in de slaapkamer

Slapen is een Yinne activiteit. Om een goede slaap te ondersteunen, gebruik je dus beter Yinne, zachte kleuren voor de muren en bedlinnen.

In kinderslaapkamers kan je wel werken met Yange, fellere kleuren. Fellere kleuren zijn goed voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Maar is je kind al redelijk energiek (Yang dus)? Opteer dan toch voor rustigere, Yinne kleuren in de kinderkamer.

Zo komen jouw ruimtes meer in balans

Loop alvast even bewust rond in je ruimtes. Voelen ze goed aan? Zijn ze gebalanceerd? Of voel je dat het hier en daar niet klopt? Start dan alvast met het toepassen van de bovenstaande tips.

Alvast veel Feng Shui plezier!

An

PS I: In juni starten we weer met onze professionele Feng Shui coach opleiding. Droom je ervan om zelf ook Feng Shui-coach te worden of wil je je kennis verdiepen? Dan is deze opleiding wat je zoekt. Ontdek meer over wat je zult leren via deze link: https://flowtastic.be/feng-shui-opleiding/ 

PS II: Geen aspiraties om zelf Feng Shui coach te worden? Maar wil je wel jouw woning Feng Shui proof maken? Dan is het DIY Balance & Boost traject voor jou. Je kan er ook kiezen voor de VIP-optie. Zo ontvang je een Feng Shui kleurenplan voor jouw woning. Alle info vind je hier: https://flowtastic.be/balanceboost/

© Copyright Flowtastic by An Sterken | Feng Shui and More | Flowtastic