fbpx

Feng Shui Q&A: over oranje in je interieur

Deze vraag kreeg ik onlangs van een klant:

‘Een tijdje geleden heb je een Feng Shui analyse van ons nieuwe huis gemaakt. Ik heb echt veel aan jouw adviezen en kan ze goed toepassen bij de keuzes. Dus nogmaals hartelijk dank hiervoor! Ik had nog één concrete vraag over de bureau waar ik mijn coachees zal ontvangen. We overwegen om de lage kastenwand en de muur te verven in een diep oranje/terracotta kleur. Je adviseerde het Aarde-element voor deze ruimte, dus ik denk dat de kleur wel ok is. Alleen vroeg ik me af wat het effect van deze kleur zou zijn op coachees (waaronder ook kinderen en jongeren)?’ Hieronder lees je wat ik antwoordde.

Oranje/terracotta

‘De kleur Oranje/terracotta behoort inderdaad tot het Aarde-element. Deze kleur kan je dus zeker gebruiken. Oranje heeft een positief effect op iedereen, ook op kinderen. Het stimuleert hun creativiteit en de ontwikkeling van hun identiteit en persoonlijkheid. Oranje is ook een kleur die veel mensen kiezen wanneer ze klaar zijn voor een nieuw begin. Ideaal dus voor in een praktijk! Alvast veel plezier met de verdere inrichting.’

Je hoeft nu niet je ruimte in het oranje te schilderen als je dat niet wenst. Je kan ook decoratie in oranje of in terracottakleuren in je woning gebruiken, of een kussen of een plaid kiezen in deze kleuren.

Maar wist je dat kleuren eigenlijk niets te maken hebben met Feng Shui?

In de originele klassieke Feng Shui teksten lees je nergens iets over kleurengebruik in huizen… Want klassieke Feng Shui gaat over Chi-flow creëren in & rond de woning. Wanneer er een goede Chi-flow is in en rondom je woning, dan ervaar je meer flow en vooruitgang in je leven. De juiste kleur aan de muur zal niet zorgen voor een goede Chi-flow. #logisch

Toch hou ik ook rekening met kleuren tijdens een Feng Shui consultatie. Want kleur heeft niet alleen een grote invloed op hoe je je voelt. De juiste kleur in de juiste ruimte doet de ruimte ook kloppen. Je komt er ook sneller tot rust en ontspanning.

Zeker wanneer je hoogsensitief bent. In een ruimte die klopt heb je minder prikkels te verwerken, waardoor je zenuwstelsel sneller tot rust komt. Mooi meegenomen dus!

Hoe worden kleuren bepaald met Feng Shui?

Op basis van de oriëntatie van de woning berekenen we de energiekaart van het huis. Aan de hand van deze energiekaart kunnen we zien welke van de Vijf Elementen er nodig zijn om elke ruimte in balans te brengen.

De Vijf Elementen zijn: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Hout. Elk van de Vijf Elementen kan je gebruiken door de kleuren, de vorm of het materiaal te gebruiken die overeenstemt met het element zelf.

Zo kan je op een creatieve manier je woning inrichten rekening houdend met Feng Shui én jouw eigen smaak en stijl, los van trends en tendenzen.

Hoe voel je je in jouw woning?

Ga alvast even na hoe het in jouw woning zit. Kloppen alle ruimtes gevoelsmatig? Ben je graag in elke ruimte? Kom je er tot rust? Ga even bewust voelen in elke ruimte hoe je je voelt. Je lichaam is hierbij al een goede barometer:

  • Hoe is je ademhaling: adem je diep vanuit je buik of eerder oppervlakkig?
  • Voel je je ontspannen of is je lichaam eerder gespannen?
  • Geeuw je wanneer je een ruimte binnenkomt (dit is al een teken dat een ruimte energetisch niet in balans is)?
  • Of ben je niet graag in een bepaalde ruimte terwijl deze wel mooi is ingericht?
  • Of voel je ergens dat het niet klopt maar kan je er je vinger niet opleggen?

Noteer het in een notitieboekje en noteer even wat je al zou kunnen veranderen om de ruimte aangenaam te maken.

Alvast veel plezier!

An

Wil je ook graag jouw woning Feng Shui proof maken?

Bekijk hieronder hoe ik jou kan helpen.

Feng Shui Inspiratiesessie

Wil je graag ook jouw woning Feng Shui proof maken? Wil je graag een huis waar je je goed voelt, een huis dat fijn aanvoelt – niet enkel esthetisch maar ook energetisch?

Bouw- of renovatieplannen?

Heb je bouwplannen of grote renovatieplannen? Ben je op zoek naar concreet advies over de ideale bestemming per ruimte, de lay-out en kleurenpaletten die je kan gebruiken?

bouwen met feng shu!

© Copyright Flowtastic by An Sterken | Feng Shui and More | Flowtastic