fbpx

Waarom de herfst ideaal is om te detoxen en los te laten.

Loslaten en naar binnen gaan.

De herfst verbindt de zomer – het meest Yange seizoen met de winter – het meest Yinne seizoen. De energie vertraagt en gaat naar binnen. Het is het seizoen bij uitstek van loslaten wat we niet meer nodig hebben. Zoals in de natuur; bladeren vallen van de bomen, verrotten en keren terug naar de aarde. De vruchten worden geplukt en de sapstroom valt stil. Deze overgang kan stimulerend werken, uitdagen of je uit balans brengen – afhankelijk van jouw persoonlijke geboortekaart.

Het Metaalelement

Metaal is één van de Vijf Elementen naast Hout, Vuur, Aarde en Water. Metaal is het kenmerkend element van de herfst. De Vijf Elementen of ook wel Wu Xing 五行 in het Chinees [wǔxíng’] wijzen op de vijf fases van Yin en Yang.

Deze Chinese begrippen verwijzen naar tegengestelde krachten die complementair met elkaar omgaan. Alle aspecten van het leven en het universum zijn ervan doordrongen. Dit systeem werd 3000 V.C. al gebruikt voor het omschrijven van de samenhang tussen gebeurtenissen. Ze vormen de basis voor Feng Shui, Chinese astrologie (BaZi), traditionele Chinese geneeskunde, Oosterse voedingsleer, Oosterse vechtsporten en zijn belangrijk bij militaire beslissingen.

Detoxen en loslaten

De emotie die hoort bij het Metaalelement is verdriet en melancholie. Metaal is gelinkt aan de longen en de dikke darm in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM).

De longen regelen de relatie tussen de binnen -en de buitenkant van een lichaam. Ze stellen grenzen en beschermen ze.

De dikke darm helpt dan weer bij het loslaten, zowel fysiek als emotioneel. Het Metaalseizoen is daarom ideaal om te detoxen, om de gifstoffen in je lichaam los te laten. Ook om op te ruimen en los te laten wat je niet langer nodig hebt.

Wat wil jij loslaten?

Sta even stil bij jezelf en vraag je af wat wil je loslaten. Loslaten in de ruime zin van het woord: extra kilo’s, rommel, werk dat je niet langer plezier geeft, klanten of mensen die je niet langer positieve vibes geven? Welke taken in je job wil je niet langer doen? Waarmee wil je stoppen? Wat wil je opschonen?

Schrijf dit even op voor jezelf en maak hier werk van de komende weken. Zo maak je ruimte voor dingen die je wel energie en plezier geven. Ruimte voor het nieuwe jaar dat binnenkort voor de deur staat.

Ik wens je alvast heerlijke herfstdagen toe.

Geniet.

An

© Copyright Flowtastic by An Sterken | Feng Shui and More | 10 oktober 2019