fbpx

Ritueel voor winterzonnewende

Deze dag heeft iets magisch. De zon staat het laagste aan de hemel. Het is de kortste dag en de langste nacht van het jaar.

In vele oude tradities is de winterzonnewende aanleiding voor feest waarin de terugkeer van het licht wordt gevierd. Vanaf nu worden de dagen iets langer en kijken velen uit naar het moment dat de natuur weer tot bloei komt, de dagen langer worden en er meer licht en warmte komt.

Mythe

Volgens een Keltische mythe beviel de Grote Godin op deze donkerste dag in het diepste van de aarde van het terugkerende zonlicht.

Sommige bouwwerken zijn ook zo ontworpen dat het zonlicht precies tijdens Midwinter naar binnen valt. Een bekend voorbeeld hiervan is Stonehenge, de beroemde megalithische stenen cirkel in Engeland.

Doe het maar lekker rustig aan

Zelf hou ik wel van deze donkere dagen. En geniet ik volop van die lange avonden thuis, in de warmte, voor de openhaard, plaid op me en de kaarsjes aan en natuurlijk ook de bijhorende winterkost. Lekker cocoonen vooraleer de energie terug Yanger begint te worden.

De dag voor Winterzonnewende is trouwens de energie van de dag ‘leeg’ of zwak. In datumselectie noemen we dit de ‘Four Seperation Days’. Zo zijn er vier van op een jaar (deze dagen vind je ook terug in Your Lucky Calendar).

Op deze dagen doe je het beter wat rustiger aan. Lanceringen bijvoorbeeld op een Four Seperation Day hebben minder effect. Idem voor belangrijke zakelijke gesprekken of meetings.

Ook Feng Shui aanpassingen doe je beter niet rond deze dagen aangezien de energie leeg is en je met Feng Shui net energie wil activeren. Ben je Feng Shui consultant? Dan doe je op deze dag beter ook geen Feng Shui consultaties – maar dat wist je waarschijnlijk al.

Ritueel voor Winterzonnewende

De dagen rond en op de winterzonnewende zijn ideale momenten om het wat rustiger aan te doen, om je even terug te trekken en naar binnen te keren. Neem wat tijd – al was het maar een half uurtje – om te reflecteren over hoe de afgelopen maanden waren voor jou. Om los te laten wat niet langer bij jou hoort en om jouw intentie voor de komende tijd neer te zetten. De volle maan energie van 23 december helpt je ook hierbij.

Neem er gerust een latté of kopje thee, een warme plaid en je notebook bij en ga lekker flowschrijven. Steek de openhaard, de vuurkorf of een kaars aan. Schrijf op een apart blad wat je wil gaan loslaten. Verbrand vervolgens dit blad en geef het af aan het vuur. Kijk in het vuur totdat het blad is verbrand en neem bewust afscheid van wat je niet langer dient en wees dankbaar voor wat was.

Wat ga jij doen op deze kortste dag van het jaar? Wat zijn jouw winterzonnewende rituelen?

Ik wens je een fijne Winterzonnewende en hele mooie feestdagen toe.

An x

Ps: binnenkort geef ik terug de professionele Feng Shui opleiding en mentorship. Alle info lees je hier.