fbpx

Chi-flow is het belangrijkste. Niet de kleur van de muren.

Vaak krijg ik de vraag welke verlichting je kan ophangen in huis om goede feng shui te hebben (eenvoudige spotjes of een andere verlichtingsarmaturen) of kasten op maat beter zijn dan losse kasten, of een dak isoleren belangrijk is. Deze zaken hebben niets te maken met goede Feng Shui. Er bestaan nog steeds redelijk wat  misverstanden over wat klassieke Feng Shui is en wat de bedoeling ervan is. Daarom deze blog: Wat is feng shui en wat is het niet?

Wat is Feng Shui?

 • Feng Shui gaat na hoe jouw woon- en werkomgeving jou beïnvloedt op vlak van humeur, relaties, vitaliteit, gezondheid, succes en persoonlijke groei.
 • Wanneer correct toegepast, is het een krachtig middel om – naast meer balans en harmonie – ook je leven, je gezondheid, je relaties en welvaart te verbeteren.
 • Feng Shui kan je toepassen in elk gebouw waar je tijd doorbrengt, zoals je huis of kantoor.

Heeft je huis een positief of negatief effect op jou?  

Klassieke Feng Shui kan je op vier manieren toepassen:

1. Heeft je huis een positief of negatief effect op jou? Ondersteunt het je gezondheid, je carrière en je relatie? Geeft het huis je geluk, succes, weelde en opportuniteiten in je leven? Dit kan je nagaan met Feng Shui.

2. Niet elk huis is perfect. De meeste huizen hebben bepaalde issues. Zo heb je in bepaalde huizen meer disharmonie tussen de bewoners onderling, meer miscommunicatie, meer gezondheidsklachten of vermoeidheid, tegenslagen op werkvlak dan in andere huizen. Net zoals een dokter, zijn we in staat om met feng shui deze problemen te verminderen of zelfs te corrigeren.

3. Je kan bepaalde aspecten gaan versterken. In bedrijven kan dit bijvoorbeeld zijn: meer motivatie, focus en discipline op de werkvloer, meer leiderschap, meer nieuwe klanten of de juiste werknemers aantrekken, of meer opportuniteiten, ideeën en kansen.

4. Klassieke Feng Shui is naast de invloed van de fysieke omgeving ook op tijd gebaseerd. We bestuderen patronen en cyclussen die telkens terugkomen en waaruit we conclusies kunnen trekken. Zo zijn er de 60-jarige energiecyclussen, de 20-jarige-, jaar-, maand-, en zelfs dagelijkse energiecyclussen. A.d.h.v. deze cyclussen kan je inschatten welke kansen, opportuniteiten of mogelijke problemen er zich kunnen voordoen in bepaalde jaren of maanden. Door dit te weten, kan je hierop anticiperen en je carrière en leven beter plannen naar de toekomst toe.

Bepaalt Feng Shui jouw geluk volledig? 

Neen. Feng Shui bepaalt niet volledig jouw geluk. Je geluk wordt ook bepaald door wie je bent, de kansen die je krijgt en wat je doet met je leven.

Maar waar je woont en werkt beïnvloedt wel 20 à 30% hoe je je voelt, hoe je functioneert, hoe het is op vlak van je relaties, je werk, financiën, je gezondheid. Niet te verwaarlozen dus!

Chi-flow is het allerbelangrijkste, niet de kleur van de muren.

Naast ondersteunende omgevingsfactoren, is de basis in klassieke Feng Shui Chi-flow (energieflow).

 1. Eerst en vooral dien je buiten je huis of bedrijf een goede Chi-flow te hebben.
 2. Je woning of bedrijfspand moet deze gunstige Chi kunnen ontvangen.
 3. De lay-out van de ruimtes moet de Chi in alle kamers vlot laten circuleren.

→ Hoe meer Chi-flow in en rondom het gebouw, hoe beter de feng shui en hoe meer flow in jouw leven. Meer flow betekent meer opportuniteiten.

Hoe kan je de goede energie gebruiken?

Heb je goede chi-flow rondom en in het gebouw? Dan komt het erop aan om de positieve ruimtes te ‘activeren’. Hoe doe je dat? De beste manier om de energie te activeren is heel eenvoudig: gebruik de ruimte. Wees er fysiek aanwezig. Dus werken, slapen of veel tijd doorbrengen in de gunstige ruimtes. Door zelf fysiek aanwezig te zijn in de ruimte, heeft de positieve energie de grootste invloed op jou en kan de Feng Shui jouw ondersteunen. Dit verklaart waarom je je in bepaalde ruimtes goed en opgeladen voelt, en waarom je in andere ruimtes je snel moe of gestresseerd voelt.

De positieve ruimtes bepaal je aan de hand van de energiekaart van de woning, wat dan weer afhankelijk is van de oriëntatie van je huis of bedrijf. Zo heeft een huis gericht naar het noorden een andere energiekaart dan bijvoorbeeld een huis gericht naar het noordoosten. Stel dat een bepaalde ruimte in je huis jouw carrière ondersteunt, dan is het belangrijk dat je deze ruimte gebruikt als home-office. Werk je niet van thuis uit? Dan wordt je bureauruimte thuis niet vaak gebruikt en zal ze dus geen invloed hebben op jouw carrière.

Enkele misverstanden op een rijtje.

Ondertussen begrijp je waar feng shui over gaat en wat belangrijk is. Wat is Feng Shui dus niet?

 • Een vorm van binnenhuisarchitectuur (je  kan het natuurlijk wel gebruiken als basis voor je ontwerpen).
 • Je huis vol plaatsen met beelden, boeddha’s, amuletten, kristallen, weeldevazen, etc om weelde, liefde en voorspoed te ‘stimuleren’.
 • Een handleiding om kleuren van kledij, handtassen, portefeuilles en auto’s te kiezen.
 • Een manier om je huis en je kerstboom mooi te decoreren en te stylen.
 • Een wondermiddel en een quick-fix voor al je problemen.
 • Een middel om snel steenrijk te worden. Het juiste gebruik van Feng Shui brengt je wel meer opportuniteiten. Maar zal geen effect hebben als je zelf niets onderneemt van jouw kant uit en niets doet met die opportuniteiten.
 • Een garantie om de prins(es) op het witte paard tegen te komen of om lang en gelukkig met dezelfde partner samen te leven. Alhoewel Feng Shui wel je kansen kan verhogen of snel duidelijk maakt of je al dan niet samen hoort.
 • Een garantie op een zorgeloos en probleemloos leven. Ups & downs zijn eigen aan het leven (gezien de energiecyclussen invloed op ons hebben). Feng Shui geeft je wel meer inzicht in wat en waarom er bepaalde zaken gebeuren. Zo kan je hierop anticiperen en bepaalde zaken meer gaan balanceren, waardoor de ups & downs minder ver uit elkaar liggen en je dus meer balans ervaart.

Conclusie

Dus of je dak al dan niet geïsoleerd is, welke verlichting je gebruikt, of je nu losse kasten gebruikt of kasten op maat laat maken, dit speelt allemaal geen rol in Feng Shui. Jouw omgeving, de chi-flow, waar je slaapt en werkt wel. Dit om meer energie, opportuniteiten, flow, voldoening, snellere resultaten, balans en meer geluk te creëren in je leven. Wens je dit ook voor jezelf? Check dan onze workshopagenda om feng shui zelf te leren. Of vraag hier een consultatie bij jou thuis aan.

An Sterken

Feng Shui & BaZi expert

© Copyright Flowtastic by An Sterken | Feng Shui and More | 28 juni 2017