fbpx

Hoe teken je een windroos op het grondplan van je woning?

In klassieke Feng Shui vormen de acht windrichtingen de basis om de kwaliteiten per kamer in je woning te bepalen. Een windroos op het grondplan van je huis tekenen, is dan ook de eerste stap wanneer je de Feng Shui in je huis wil bekijken.

Hoe je dit op een eenvoudige manier kan doen, lees je hieronder.

Wat heb je hiervoor nodig?

  • een accuraat grondplan van elke verdieping van je woning. Heb je geen origineel grondplan? Teken dan zelf een plan op schaal. Of gebruik hiervoor een eenvoudig tekenprogramma zoals SketchUp. Dit hoeft niet op de millimeter perfect te zijn, maar hoe accurater de afmetingen op het plan, hoe accurater je Feng Shui analyse zal zijn. Markeer alle ramen en deuren op het grondplan. Het is niet nodig om al het meubilair op het plan te tekenen. Enkel het bed en eventueel het bureau zijn voldoende.
  • een kompas. Je hebt geen Feng Shui kompas of Lo Pan nodig om de oriëntatie van je huis op te meten. Een eenvoudig kompas of het kompas op je smartphone is meer dan voldoende.
  • een meetlat (en een geodriehoek mocht je die hebben);
  • een potlood of pen;

Heb je dit alles bij de hand? Dan gaan we aan de slag!

Stap 1: Markeer op je grondplan het centrum van de woning

Start met het bepalen van het centrum van je huis. Dit kan je het gemakkelijkste doen door de vier uiterste hoeken van je huis op het grondplan met elkaar te verbinden zoals je op het voorbeeld hiernaast kan zien.

Tip: teken de lijnen in potlood, zodat je deze later terug kan uitgommen. Zo wordt het straks geen wirwar van lijnen op je grondplan.

Bijgebouwen zoals losstaande garages, carports, tuinhuizen en overkappingen tel je hierbij niet mee.

Wat als je huis of appartement niet rechthoekig is?

Is je huis niet rechthoekig of vierkantig van vorm maar heeft het bijvoorbeeld een L-vorm, een U-vorm of een andere vorm? Teken dan toch de diagonalen alsof de uiterste hoeken wel aanwezig zouden zijn zoals in het voorbeeld hieronder. Doe dit voor elke verdieping van je huis.

Wat als de bovenverdieping kleiner is dan het gelijkvloers? Verbind dan ook de vier buitenste hoeken van de verdieping met elkaar. Het centrum van de bovenverdieping kan dus iets verschuiven.

Stap 2: Markeer op het grondplan waar het noorden ligt

Hoe meet je het noorden op? Ga in het centrum van je woning staan met je kompas. Kijk waar het noorden zit en markeer dit op je grondplan. Teken vervolgens een pijl vertrekkend vanuit het centrum naar waar het noorden zit. Deze pijl is het midden van het noorden (0°).

Let er hierbij op dat er geen computer, laptop, gsm, metalen voorwerpen of elektriciteit in de buurt van het kompas liggen. Deze kunnen de kompasopmetingen verstoren en dus een verkeerd resultaat geven.

Twijfel je? Check dan op Google Maps waar het noorden ligt en neem dit als referentiepunt voor je grondplan.

(Ps: je kan natuurlijk ook kijken waar de zon op komt. Deze komt op in het oosten. Maar baseer je niet volledig op de zon, aangezien de zon in de winter niet op exact dezelfde plaats opkomt als in de zomer).

Stap 3: Teken nu de acht windrichtingen op het grondplan

Gum eerst de diagonalen die de vier hoeken van je huis met elkaar verbinden uit. Deze heb je nu niet meer nodig.

Teken vervolgens een taartdiagram van acht gelijke delen op de plattegrond. Dit is even meetwerk. Een geodriehoek kan je hierbij helpen. De pijl die het noorden aantoont op je plattegrond is het midden van het noorden. Let er dus op dat dit bij jou ook zo is wanneer je het taartdiagram tekent (dat de pijl van het noorden dus in het midden van de taartspie van het noorden staat)

Plaats vervolgens de windrichtingen in de acht sectoren. Vertrek bij het noorden en markeer vervolgens de andere windrichtingen met de wijzers mee: dus na het noorden plaats je het noordoosten, oosten, zuidoosten, zuiden, zuidwesten, westen en als laatste het noordwesten.

Voila! Klaar is kees!

©An Sterken | Feng Shui and More | Flowtastic