fbpx

Wist je dat de herfst een mooi seizoen is om je leven te transformeren? Terwijl de bladeren vallen, kunnen ook jouw oude gewoonten en rommel verdwijnen.

Zelf ben ik volop aan het opruimen. Misschien heeft het te maken met mijn persoonlijk loslaat proces van oude denkpatronen en dingen die ik niet langer wil doen.

Maar het heeft ook te maken met de herfst. Het herfstseizoen biedt een unieke gelegenheid om oude patronen en onnodige ballast los te laten. Waarom de herfst zo’n ideale periode is om op te ruimen en te herorganiseren, lees je hieronder.

De overgang van Yang naar Yin

De herfst markeert de overgang van het meest energieke en actieve Yange seizoen, de zomer, naar het meer rustige en contemplatieve Yinne seizoen, de winter. Tijdens deze verschuiving in energie vertraagt alles om ons heen en keert naar binnen.

Net zoals de bomen hun bladeren loslaten, is het voor ons ook gemakkelijker om zowel emotioneel als materieel los te laten wat we niet langer nodig hebben.

Detoxen en opruimen

Metaal is één van de Vijf Elementen naast Hout, Vuur, Aarde en Water. Metaal is het kenmerkend element van de herfst. Metaal is gelinkt aan de longen en de dikke darm in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM).

 • De longen regelen de relatie tussen de binnen -en de buitenkant van een lichaam. Ze stellen grenzen en beschermen ze.
 • De dikke darm helpt dan weer bij het loslaten, zowel fysiek als emotioneel. Het Metaalseizoen is daarom ideaal om te detoxen om zo de gifstoffen in je lichaam los te laten. Ook om op te ruimen en los te laten wat je niet langer nodig hebt.
opruimen met feng shui

De opruimwoede van de herfst

Zodra de herfst zijn intrede doet, beland ik steevast in een grote opruimwoede. Eenmaal begonnen, kan ik gewoon niet meer stoppen. Misschien is dit bij jou ook zo?

Zie hier mijn opruim aanval van afgelopen weekend op de voorraadkast. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de foto niet in detail durfde te tonen. Jawel, ook ik heb plekjes in huis die nog een opruimbeurt kunnen gebruiken.

Ga bewust opruimen met een doel

Maar ik ruim niet ‘zomaar lukraak op’. Ik ga niet als een losvliegend ventiel door het ganse huis. Nee, ik ga bewust en doelgericht te werk:

 • Eerst ga ik voelen op welke gebieden in mijn leven ik nog vasthoud aan oude patronen, waar ik zelf nog de flow belemmer en waar ik juist meer flow wens. Dit kan variëren van werk en relaties tot financiën en rust.
 • Vervolgens bekijk ik met Feng Shui bewust de plekken in mijn huis die deze aspecten weerspiegelen. Het is verrassend hoe de rommel in je huis de gebieden onthult waar je minder flow ervaart.
 • Dan vlieg ik erin als een wervelwind. Als ik merk dat het moeilijk is om te beginnen, maak ik gebruik van enkele van mijn ‘space clearing trucs’ om de energie in de ruimte alvast in beweging te zetten en het opruimen te vergemakkelijken.

Doe je mee met de grote opruimchallenge in november?

Tijdens mijn opruimwoede afgelopen weekend, kwam ik op een leuk idee: waarom zouden we niet samen opruimen? In groep, in november, met een vleugje Feng Shui?

Zo kan je ook ontdekken op welk vlak de rommel in jouw ruimtes de flow in je leven en business belemmert, en hoe je die rommelhoekjes kan aanpakken. Tegelijkertijd krijg je opgeruimde kasten en kamers 🤩.

Heb je hier zin in? Registreer je dan hieronder meteen voor de gratis grote opruim challenge.

Hoe werkt de gratis grote opruim challenge?

 • De opruim challenge gaat online door.
 • Gedurende vier ochtenden op rij ontvang je een video in je mailbox met een korte opdracht (tijdsbesteding: maximaal een half uur per dag).
 • Op de vijfde dag bied ik een gratis Feng Shui workshop aan waar we dieper ingaan op de principes van Feng Shui en hoe ze kunnen bijdragen aan rust in je huis en flow in je business.

Na deze challenge heb je:

 • Inzicht in welke rommelhoekjes welke aspecten in je leven blokkeren.
 • Een haalbaar en effectief opruimplan, zelfs als je weinig tijd hebt om op te ruimen.
 • Meer rust in je huis, je hoofd en in jezelf

Je hoeft niets op voorhand voor te bereiden, hebt geen voorkennis van Feng Shui nodig, en je hoeft slechts een half uur per dag vrij te maken om resultaten te bereiken. Heb je zin om mee te doen? Schrijf je dan meteen in voor de gratis grote opruimchallenge.

Ken je iemand die ook wel een duwtje in de rug kan gebruiken bij het opruimen?

Deel dan gerust de link van de gratis opruimchallenge.

© Copyright Flowtastic by An Sterken | Feng Shui and More | 9 oktober 2023