fbpx

Rituelen voor Chinees nieuwjaar mét Westers tintje

Of hoe jij bewust het jaar kan starten

Weet je dat ik op 1 januari quasi geen voornemens maak? Weet je waarom? Omdat ik het dan nog niet duidelijk voel wat ik me wil gaan voornemen. Mijn voornemens zijn dan nog eerder vaag. Pas in de loop van de maand januari begin ik duidelijk te voelen wat ik me echt wil gaan voornemen voor het komende jaar.

Voor mij begint het nieuwe jaar dan ook pas in februari – net zoals de Chinezen hun Chinees nieuwjaar dan ook uitbundig vieren met drakenfeesten, grootse vuurwerken en overvloedige maaltijden. Dit feest staat gekend als het ‘Lente Festival’.

Ze vieren de start van een nieuwe cyclus, een nieuw begin. Met dit feest sluiten ze bewust het vorige jaar af en verwelkomen ze het nieuwe jaar met glans en glorie. Chinees Nieuwjaar valt telkens op de tweede nieuwe maan na de Winterzonnewende. In 2024 is dat op 10 februari.

Naar jaarlijkse traditie vier ik ook Chinees Nieuwjaar. Gewoon omdat ik het leuk vind. En om een herkansing te krijgen om mijn voornemens op te maken. Graag zet ik dan ook mijn intenties bewust neer (wat sterk werkt met nieuwe maan) en doe ik een paar vaste rituelen om het jaar bewust te starten.

Rituelen geïnspireerd uit China maar dan met een Westers tintje. Welke rituelen dit zijn, ontdek je in deze blog.

1. Write your Year

Elk jaar verwelkomen de Chinezen de God van Weelde. Dit doen ze door letterlijk een beeld van deze God binnen te dragen in huis op Chinees Nieuwjaar. Ze zetten het beeld op een altaar op een welbepaalde plek in huis. Ze offeren wierook, kaarsen, Chinese munten, gouden ingots (ziet er uit als een soort bootje in goud), goudstaven (al dan niet echte), groenten, vijf soorten fruit, thee, rijstwijn, cake, rijst, bloemen aan deze God en bidden voor overvloed, weelde en goed geluk voor het komende jaar. Het uur waarop ze dit doen, is dan weer afhankelijk van hun geboortejaar. Dit is natuurlijk erg Oosters getint en hangt vast aan hun geloofsovertuiging. Wat kan jij doen?

Schrijf een nieuwjaarsbrief aan jezelf

Schrijf een echte nieuwjaarsbrief aan je zelf. Schrijf hierin al je wensen voor het komende jaar (de periode rond nieuwe maan is hiervoor ideaal). Laat je maar volledig gaan. Dit is echt leuk om te doen. Zo sta je even stil bij wat je nu écht wil in je leven. Wanneer je iets helder en concreet maakt, dan is het veel duidelijker waarop je je kan focussen het komende jaar. Belangrijk hierbij is dat je in tegenwoordige tijd schrijft. Doe alsof je het al zo is. Neem vervolgens een kopie van deze brief. Verbrand één exemplaar. Steek het andere exemplaar in een envelop (of neem er een foto van die je bewaard op je gsm als je geen kopieerapparaat hebt). Kleef deze dicht en kleef ze in je agenda op de laatste dag van dit jaar. Open pas deze brief op Chinees Nieuwjaar volgend jaar. Op zich heel leuk om te doen – ook met je gezin. Zie hoeveel wensen er vervult zijn… Je zult versteld staan!

2. Kippensoep mét kop en poten

Na het verwelkomen van de God van Weelde vieren de Chinezen uitbundig feest. Uiteraard hoort hier lekker eten bij. Traditioneel gezien eten ze met nieuwjaar soep, zeewier, vis, kip, eibereidingen, een overvloed aan groenten, fruit, noten, noedels, rijst en natuurlijk de typische lychees. Ook iets zoets krijgt een plekje op de feesttafel. Zoet eten – zoals snoepjes – staat voor samenhorigheid bij de Chinezen.

Het is de traditie dat er geen eten op de dag van Chinees Nieuwjaar wordt gesneden of gehakt. Dit zou ongeluk brengen voor het komende jaar. Het meeste eten wordt daarom de dag voor Chinees Nieuwjaar al klaargemaakt. Kippensoep staat ook op het menu. Hoe maak je kippensoep op Chinese wijze? Heel eenvoudig: Je neemt een volledige kip met kop, ogen, kam en poten er nog aan en doet deze in zijn geheel in een grote pot met bouillon. Laat koken tot de kip gaar is. Daarna serveer je de pot met de volledige kip erin op tafel.

Afschuwelijk denk je? Inderdaad, maar dit wordt echt op deze manier gedaan. Toen ik jaren terug dit voorgeschoteld kreeg tijdens een diner in Taiwan, viel mijn mond letterlijk open van ongeloof. De pot met kip werd vlak voor mijn neus gezet. De kip lachte met zijn glazen ogen en vergrijsde kam naar me toe. De poten hingen nog uit de pot. Mijn maag begon te keren…

Maar als eregast ben je verplicht om de eerste hap te nemen uit beleefdheid. Weigeren is just not done. Ik had hier echt geen zin in maar deed het toch. Met dichtgeknepen ogen slokte ik de eerste hap zonder kauwen naar binnen, gevolgd door een groot glas water. Mijn gezicht vertelde boekdelen bij het lepelen van de soep… De andere gasten klapten in hun handen van enthousiasme. Ik lachte groen terug.

Traditionele kippensoep ook voor jou?

Kippensoep met kop en poten er nog aan hoef je niet klaar te maken om je jaar goed te starten. Feest vieren daarentegen kan je wel doen. Versier je eettafel uitbundig met rode accenten. Gebruik bijvoorbeeld rode tafellopers of rode servieten, rode bloemen, rode kaarsen, enz.  En maak lekker eten klaar. Overvloed staat hierbij centraal. Doe zoals de Chinezen: combineer veel verschillende gerechten samen of maak veel hapjes klaar op voorhand. Zo hoef je niet gans de avond in de keuken te staan. Loop eens langs in een Oosterse voedingswinkel voor wat inspiratie. Afhaalchinees is ook een perfect alternatief wanneer je niet veel tijd hebt om te koken en toch een Oosterse toets aan je diner wil geven.

3. Kadootjestijd

Traditioneel gezien geven de Chinezen een rood envelopje aan de kinderen met ‘lucky money’ in. Dit zou hen voorspoed brengen voor het komende jaar.

Zorg voor een leuke en originele attentie

Koop of maak zelf een rood envelopje voor je gasten. Kies een leuk kaartje en schrijf daarop wat je hem of haar het liefste toewenst voor het nieuwe jaar. Versier het envelopje en het kaartje als je dit wenst, maak er iets persoonlijks van. Steek symbolisch enkele (Chinese) muntstukjes of een andere kleine attentie in het envelopje om hen voorspoed en weelde toe te wensen het komende jaar. Een leuke en originele attentie.

4. Wat trek je aan?

Rood, rood, rood en nog eens rood. Op Chinees Nieuwjaar is het de traditie om een rood kledingstuk te dragen. Dit is de kleur van voorspoed en geluk bij de Chinezen. Deze kleur behoort ook tot het Vuurelement en staat voor feest, plezier en passie.

Rood

Draag iets roods op Chinees Nieuwjaar. Vraag ook aan je gasten om een rood kledingstuk aan te trekken. Heb je niets roods in je kleerkast hangen? Dan is dit de ideale gelegenheid om nog snel iets nieuws te gaan kopen, zelfs al is het een paar rode sokken ;-).

5. Deze dingen doe je beter niet op Chinees Nieuwjaar

  • Je haar wassen en knippen. Dit zou het goed geluk ‘wegspoelen’. Naar de kapper gaan net voor Chinees Nieuwjaar zou dan wel weer geluk brengen.
  • Poetsen en vuilbakken buiten zetten. Hiermee zou je het goed geluk terug buiten zetten. Je huis grondig poetsen voordat Chinees Nieuwjaar start, is wel een goed idee. Zo veeg je het oude weg en maak je je huis klaar voor nieuwe, vitale energie. Ga door elke kamer, ruim op en gooi weg wat je niet langer nodig hebt. (Hoe je je huis Feng Shui proof maakt voor het komende jaar, leer je in deze online workshop ‘Flowtastic Home & Life.
  • Iets breken. Dit zou slecht geluk op geldgebied brengen. Scherven brengen op die dag geen geluk. Let dus op wanneer je de afwas doet!
  • Huilen. De Chinezen geloven dat wanneer je huilt op nieuwjaar, je het ganse jaar al huilend zal doorbrengen. Lach, dans en maak plezier, zelfs al voel je je misschien wat down. Switch your mind.
  • Zwarte of witte kleding dragen zou ongeluk brengen. Draag beter iets rood. Maar dat wist je al.

Gong Xi Fa Cai!

Of je met deze tips en taboes al dan niet rekening houdt, is natuurlijk een eigen keuze. Deze tradities hebben niets te maken met de klassieke Feng Shui, maar zijn wel leuk om te doen en zijn een reden om twee keer nieuwjaar te vieren.

Ik wens je alvast heel veel plezier en een fantastisch nieuw jaar toe!
Gong Xi Fa Cai!
An

Ps: wil je graag je jaar bewust en goed gepland starten? Dan is de Flowtastic Home & Life‘ en ‘Flowtastic Business voor jou.

© Copyright Flowtastic by An Sterken | Feng Shui and More