fbpx

Blog: Over Yinnen, niet werken wanneer je ongesteld bent, je slaap prioriteit geven en toch productief zijn.

Deze ochtend sliep ik tot 10 uur. Dit in een werkweek. Zelfs al is mijn to-do-lijst groot, heb ik een overvolle mailbox, start volgende week de Feng Shui Summer School waar ik best nog veel voorbereidingen aan heb en sta ik voor een internationale lancering. Toch geef ik prioriteit aan mijn slaap. Slaap is essentieel voor mij. Met slaaptekort functioneer ik niet, kan ik niet nadenken, niet creatief zijn en heb ik minder zin om met volle dienstbaarheid mijn klanten te helpen. Dan ben ik alleen maar moody, klaag en zaag ik over vanalles en is er niets goed (maar dan ook echt niets).

Acht jaar terug lag ik vijf maanden in mijn bed en sliep twintig uren per dag. Omdat mijn lijf op was, omdat ik jaren teveel over mijn grenzen was gegaan, grootgebracht werd met de overtuiging dat je moet werken ‘totdat je erbij doodvalt’, omdat de vele studiereizen naar het Oosten en bijkomende jetlags-zonder-tijd-te-nemen-om-hiervan-te-recupereren hun tol eisten en omdat ik een groot liefdesverdriet niet verwerkt had.

Na enkele maanden in bed, de wanhoop en een quasi lege bankrekening nabij, legde ik een matras in de gezondheidsplek van mijn huis (in mijn dressing, jawel) en sliep daar met mijn hoofd naar mijn gezondheidsrichting. Onder het motto van ‘walk your talk & do whatever it takes’. Al gauw ging het beter met me, had ik minder slaap nodig en kon ik terug werken (de energie in de ruimtes waarin je slaapt, hebben nl. al één derde invloed op jouw energieniveau).

Dit wilde ik nooit meer. Nooit meer. Na die vijf maanden in bed te hebben doorgebracht, veranderde ik mijn levensstijl drastisch. Je kan dan wel in de gezondheidsplek van je huis gaan slapen om sneller te recupereren, maar als je je levensstijl niet aanpast, dan blijf je dweilen met de kraan open.

Dit is wat ik veranderde:

  • Ik nam een privé-nummer. Klanten konden enkel nog bellen na het maken van een belafspraak. En jawel, sommige klanten vonden dit niet leuk. Maar als ik in mijn bed lig, dan kan ik hen ook niet helpen. Dus koos ik voor mezelf en om niet meer constant te moeten ‘aan staan en bereikbaar te zijn’. Ik ben tenslotte niet de 911.
  • Ik plande maximum twee à drie dagen per week in voor klantenafspraken (zelfs al had ik meer aanvragen).
  • Ik zei neen tegen bepaalde klanten en opdrachten (en verloor er amper klanten mee. Enkel de zeer veeleisende klanten vielen weg – wat ik helemaal niet erg vond).
  • Ik schrapte heel wat diensten uit mijn aanbod die mijn flow en levensstijl blokkeerden en doe enkel nog wat ik echt leuk vind (deze oefening doe ik trouwens nog regelmatig opnieuw).
  • Mijn weekends werden heilig: niet meer werken (met uitzonderlijk eens een workshop die ik geef in het weekend) en maximaal één sociale activiteit per weekend. Wanneer ik niet werk in het weekend en niet veel ‘verplichtingen’ heb, dan ben ik na het weekend echt wel opgeladen, heb ik een leeg hoofd en zin om terug aan de werkweek te beginnen.
  • Ik vond een systeem van Yinne en Yange maanden uit gebaseerd op mijn Bazi-geboortekaart waarop ik mijn activiteiten afstem (zo weet ik welke maanden goed zijn om workshops te geven, meer ‘in the field’ te zijn en wanneer ik het beter rustig aan doe, met vakantie ga of studeer) (dit systeem deel ik trouwens elk jaar in de workshop Flowtastic Business).
  • Ik besloot om maar twee weken per maand te werken voor klanten. Ook al werden de wachttijden voor hen hierdoor langer, ik koos voor mijn eigen balans (terug: walk your talk). In deze ‘Yange weekplanning’ voorzie ik ook ruimte om te kunnen luisteren naar mijn lichaam en mee te gaan met mijn flow. Om ’s ochtends wakker te worden wanneer ik wakker word (en niet door een wekker) of om ‘s namiddags toch een siësta te kunnen doen als ik moe ben. Dat lukt niet altijd, maar in 80% van de gevallen wel.
  • De andere twee weken werk ik aan mijn bedrijf. De ene week werk ik bijvoorbeeld workshops uit, schrijf blogs, neem video’s op voor het Membership en haal achterstallig werk in.

Een Yinne planning wanneer ik ongesteld ben

De andere week staat er heel weinig op de planning en niets dat af ‘moet’. In die week werk ik alleen maar als ik er zin in heb.

Dit is de week waarin ik ongesteld ben. Als vrouw is het goed om het dan rustig aan te doen, om te Yinnen. Wanneer ik dan niet trouw blijf aan deze ‘Yinne planning’, loop ik krom van de krampen in mijn buik en moet ik toch gaan liggen. Dan voel ik duidelijk dat Yang zijn tijdens deze meest Yinne fase niet zo goed is.

Feng Shui consultaties kan ik trouwens niet doen wanneer ik ongesteld ben. Het vrouwelijk lichaam is dan zo Yin – en krachtig – dat zelfs het Feng Shui kompas hierop reageert en foute opmetingen geeft (ongelooflijk hé, maar waar)! In die week kan ik dan ook geen klantenafspraken doen en plan ik een zeer lichte werkweek in met heel veel ruimte om het rustig aan te doen (heerlijk vind ik die week).

Bij sommige ‘Native American’ culturen is het trouwens een ritueel dat vrouwen het tijdens hun maandstonden sowieso rustig aan ‘moeten’ doen. De ‘Moon Time’ (wat een mooi woord) wordt beschouwd als een heilige tijd, een tijd van innerlijke zuivering. De grootouders of de andere vrouwen uit het dorp nemen dan de zorg voor de kinderen en het huishouden over.

De vrouwen in hun ‘Moon Time’ worden dan naar een speciale plek gebracht waar ze verzorgd worden, waar hun haren gewassen en gekamd worden, waar ze gepamperd worden, waar ze samen met andere vrouwen reinigingsrituelen uitvoeren, en waar ze het gewoon rustig aan kunnen doen en zich niets moeten aantrekken van de beslommeringen van alledag. Hoe heerlijk is dat? (En vooral: hoe ver af zitten wij van dit ritme in onze Westerse Maatschappij waar de meeste vrouwen gewoon even hard blijven doorwerken in hun Moon Time, bij krampen een Dafalgan nemen en gewoon door blijven gaan…). 

Het schijnt zelfs dat toen onze voorouders nog leefden, dat mannen de vrouwen letterlijk met rust lieten omdat ze bang waren voor hun ‘macht’ in die tijd van de maand. Hoe grappig, alsof we dan een week in heksen veranderden :-). 

Vaak denken mensen dat ik alleen maar werk. Niet dus ;-). Ik werk geen volle maand, vaak start mijn ‘werkdag’ pas rond de middag, vorige week was ik nog een week met vakantie in Frankrijk, deze zomer neem ik een maand verlof. En toch heb ik een goedlopend bedrijf.

Hoe maak ik dan mijn planning op?

  • Op vrijdag lijst ik alle to do’s op die ik de week erop moet doen en noteer er een schatting bij van het aantal uren per taak. Zo maak ik een realistische planning op die haalbaar is. En kan ik relaxed het weekend in gaan.
  • Ik zet er niet bij op welke dagen die taken moeten gedaan worden. Gewoon tegen het einde van de week moeten de to do’s afgevinkt zijn (en zijn ze niet allemaal afgewerkt, dan schuif ik ze door naar de volgende week – zonder schuldgevoel).
  • ’s Ochtends bij het wakker worden overloop ik mijn to do lijst en ga ik voelen in welke to do ik zin heb die dag om te doen. Die to do pak ik dan aan. In no time verzet ik dan bergen, net omdat ik er zin in heb. Ben ik moe of heb ik er geen zin in? Dan rust ik, maak soep of werk ik in mijn kruidentuintje totdat ik voel dat ik er terug zin in heb.
  • Enkel de afspraken met mijn klanten krijgen vaste momenten in mijn planning en kom ik uiteraard na. Klanten afspraken groepeer ik dan ook samen. Dit twee à maximum drie dagen per week. Dankzij het online gebeuren kan ik nu gemakkelijk meerdere klanten per dag zien (waardoor de wachttijden ook korter zijn). Op die klantendagen plan ik geen andere taken in. Zo kan ik me 100% focussen op mijn klanten zonder afgeleid te zijn van andere taken en verplichtingen. En heb ik ’s avonds een zeer voldaan gevoel.
  • En natuurlijk werk ik ook met de goede energetische dagen. Zo weet ik op voorhand wanneer de betere en mindere flow-dagen komen. Ook dat helpt om mijn agenda te plannen en mijn activiteiten af te stemmen op de energie van de dag.
  • In mijn planning voorzie ik ook wat ruimte voor onvoorziene zaken – want die zijn er ook (zoals iets dat ik ben vergeten te doen, iets doen voor familie of om gewoon een wild idee of een blog zoals deze uit te werken).

Zo heb ik meer vrijheid in mijn agenda, vrijheid om te creëren, te doen wat ik wil, mee te gaan met mijn flow, genoeg te slapen en te luisteren naar mijn lichaam. Mijn job laat dit dan ook toe. Of beter gezegd: ik heb mijn werk zo gecreëerd zodat deze levensstijl mogelijk is.

Vaak hoor ik wel die vervelende stemmetjes in mijn hoofd die zeggen: ‘dit hoort toch niet, je zou beter vroeger opstaan, je zou zoveel meer gedaan krijgen en dan kan je vroeger stoppen met werken.’ Ook mijn omgeving adviseert me dit vaak (goedbedoeld natuurlijk).

Soms probeer ik het toch nog eens uit, echter zonder het ‘beloofde’ resultaat. Dan ben ik al gauw uitgeblust (omdat ik te vroeg moet opstaan), heb ik minder ideeën en geen creativiteit (wat net mijn kracht is), sleep ik me doorheen de dag en krijg ik bijlange niet gedaan wat ik anders op een flowday gedaan krijg. En… verdien ik niet meer dan wanneer ik volledig mijn eigen flow volg.

Redenen genoeg dus om trouw te blijven aan mijn eigen bioritme. En dat is slapen tot wanneer ik wakker word. Ongeacht de ‘Yange’ maatschappelijke normen en verwachtingen, ongeacht wat mijn omgeving zegt.

Krijg ik dan wel alles gedaan?

Oh, jawel. Klanten zeggen vaak: ‘Wanneer doe jij toch allemaal wat je doet? Je zet zoveel neer’. Goh, als ik werk, dan werk ik. Als ik erin vlieg, dan vlieg ik er ook echt in. You can’t stop me then! Op korte tijd kan ik heel veel werk verzetten. Mijn geheim ken je ondertussen al: genoeg slapen, een flexibele agenda, werken wanneer ik het voel en uiteraard ook de energie van de ruimtes gebruiken (Feng Shui) die mijn doelen ondersteunen. Daarnaast weet ik ook heel goed waarop ik me kan focusse elk jaar en elke maand  gebaseerd op mijn geboorte-energie. Met de rest hou ik me niet bezig. Zo verlies ik geen tijd aan impulsieve ideeën die achteraf gezien ‘toch niet zo super waren’.

Oh ja, soms sluipt mijn oud patroontje er terug in hoor. En werk ik weer heel veel en te laat en ga ik over mijn grenzen. Maar niet voor lang. Mijn lichaam zegt dan al snel stop, het wit in mijn ogen wordt dan al gauw dof en alles voelt zwaarder aan. Duidelijk signalen dat het beter is om terug mijn eigen flowritme te volgen. En zacht te blijven voor mezelf. Een diep geworteld patroon verander je niet in één dag, ook niet in een jaar (ik deed er jaaaaren over). Hoe bewuster je hiervan wordt, hoe sneller je het kan omschakelen.

Hoe zit het bij jou?

Misschien inspireert deze blog je of word je net getriggerd. Misschien is het voor jou niet mogelijk om – zoals ik – meer te slapen, enkel te werken wanneer je er zin in hebt of het tijdens jouw ‘Moontime’ rustiger aan te doen: omdat je een fulltime job hebt, of omdat je een winkel hebt die elke dag open moet of kinderen of een andere reden hebt.

Als dat zo is, dan nodig ik je toch graag uit om te kijken welke kleine stapjes je zou kunnen zetten om meer jouw gedroomde levensstijl te creëren. Denk hier even over na alsof alles mogelijk was. Welke stapjes zou je kunnen zetten om hier meer naartoe te groeien? Denk bijvoorbeeld aan: elke ochtend (of één ochtend per week) je klantenafspraken een half uurtje later starten, zodat je – nadat je je kinderen aan school hebt afgezet – toch wat me-time hebt vooraleer aan je werkdag te beginnen. Of misschien kan je regelmatig een iets langere middagpauze nemen zodat je toch even kan Yinnen – zeker als je ongesteld bent. Of misschien kan je meer admin-time inplannen in die week i.p.v. actieve zaken.

Ook als je geen maandstonden meer hebt, is het belangrijk om af en toe te Yinnen. Af en toe een Yin momentje inlassen doet zo’n deugd en is goed voor je lichaam, je energieniveau, je productiviteit, je mindset en je blijft er langer jong uitzien! Dit geldt niet enkel voor vrouwen. Maar ook voor mannen.

Deconnect om terug te connecten met jezelf.

Ik ben benieuwd hoe dit bij jou zit? Als je moe of ongesteld bent, ga je door en door en door omdat het ‘moet’? Of laat je planning het toe om te luisteren naar je lichaam? Laat hier gerust even weten hoe jij dit ervaart.

Ja, hou me op de hoogte!

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.